Over Brood en Oude granen.

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

05 mrt
Herent - GC De Wildeman

Brood en Oude granen.

Brood - Met oude granen en op een trage wijze bereid.

dinsdag 5 maart 2024 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Wanneer we spreken van ons dagelijks brood staan we meestal niet stil uit wat ons brood is samengesteld en hoe het werd gemaakt. Bij de bakkerij Van Eeckhout uit Hofstade hebben ze zich daar wel op toegelegd en zijn ze op zoek gegaan naar originele granen waarmee ze op een ambachtelijke wijze brood kunnen maken. Ze zijn zelf in hun buurt begonnen met het telen van oude graansoorten op basis van zaaigoed uit gans Europa die dan nog alle kernsmaken bevatten en door combinaties hiermee nieuwe specifieke smaken in het brood brengen.Tijdens de lezing wordt er ook aandacht geschonken opdat de lokale broodketen van boer, molenaar en bakker op één lijn kan staan. Een ander aspect waar bij stil wordt gestaan is de wijze van bereiding van brood waarbij voor de deeg een aantal rustmomenten worden ingebouwd. Die rustmomenten hebben een belangrijke invloed op de kwaliteit, de verteerbaarheid en de smaak van het brood.

Bakker Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen zijn een aantal jaren terug afgestapt van de klassieke bakkerijwinkels om over te stappen op een volledig netwerk van automatische verdeelpunten. Hierdoor kon Marc zich toeleggen op zijn droom : het ontwikkelen van lekker brood op basis van oude granen. Maar daarnaast, en dit omdat Marc ook een technologische vorming heeft genoten, werd er een uniek systeem voor deze automatische verdeelpunten ontwikkeld.

Bij het afronden van de lezing worden ook proevertjes aangeboden uit het assortiment en zullen we nog wat kunnen napraten bij een aangeboden drankje.

Heb je interesse of wil je meer weten hoe deze ondernemers zijn te werk gegaan, aarzel dan niet om te komen luisteren en hun enthousiasme voor het project te delen.

Deze lezing vindt vermoedelijk plaats in G.C.De Wildeman – De Nok. Bijdrage voor leden is 9.00 € te storten op rekening van Davidsfonds-Herent  BE84 0011 6712 9359 (ter plaatse aan de kassa 10 € en niet-leden 15.00 €). Gelieve bij voorkeur ook aan te melden bij Fred Ceusters : fred.ceusters@skynet.be of 0478/880196. Enkele dagen vooraf krijgen jullie nog een bevestiging met de juiste locatie en ook de laatste instructies.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief kassa € 10,00
Aan leden-tarief met aanmelding € 9,00
Standaard € 15,00

Fred Ceusters

fred.ceusters@skynet.be

0478/880196

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijDiversiteitLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitCultuurregio Oost-BrabantBroodnodig