Over Toast Literair over Van den vos Reynaerde

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

21 jan
Herent - GC De Wildeman

Toast Literair over Van den vos Reynaerde

Lezing Van den vos Reynaerde door prof. Jan Uyttendaele in GC De Wildeman - zaal De Nok

 

zondag 21 januari 2024 van 10:00 uur tot 13:00 uur

Iedereen kent wel de middeleeuwse literaire superheld Reinaert de Vos. Hij wordt meestal beschouwd als een levenslustige schavuit, een sympathieke deugniet, een soort Uilenspiegel onder de dieren. Maar klopt dat positieve vossenbeeld wel? Zijn we met deze voorstelling niet het slachtoffer van een culturele kloof tussen de middeleeuwen en onze tijd? Welke boodschap schuilt er achter het verhaal? Hoe komt het dat Reinaert nog altijd zo populair is?

Je zou het van een dierenverhaal misschien niet zo snel verwachten, maar ‘Vanden Vos Reynaerde’ kan gerust het hoogtepunt van de Middelnederlandse literatuur worden genoemd. Het is in feite een satire op de middeleeuwse samenleving, waarin niet alleen de verschillende standen, maar ook de middeleeuwse ridderverhalen op de hak worden genomen.  Het verhaal was heel erg populair in de 13de eeuw en heeft de tijd doorstaan. Nog steeds verschijnen verhalen rond de sluwe vos en wordt de oorspronkelijke tekst nog steeds grondig bestudeerd, zoals het recent verschenen boek van Frits Oostrom: “De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk”.     

Na de lezing door prof. Jan Uyttendaele volgt de bekendmaking van de laureaten van de Junior Journalistwedstrijd. Ze schreven een verhaal, een interview of een verslag rond het thema “Oost west, thuis best!?” en zullen het graag voorlezen.

We sluiten af met een toost op het nieuwe jaar. Toegang gratis    

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief Gratis

Info: Marleen Vandewiele

mrlnvandewiele@gmail.com

016/23.17.93

Labels: TaalLiteratuurLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitToast LiterairCultuurregio Oost-Brabant