Over De Boerenkrijg

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

09 nov
Herent - GC De Wildeman

De Boerenkrijg

225 jaar geleden vond de Boerenkrijg plaats in onze contreien.

donderdag 9 november 2023 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Tijdens de Davidsfonds 'Week van de Geschiedenis' staat Davidsfonds Herent stil bij de 225ste verjaardag van de BOERENKRIJG, een verspreide volksopstand tegen het Franse bewind in 1798. Hoewel het een zware nederlaag werd, nam de revolte in de traditionele geschiedschrijving mythische proporties aan: de Boerenkrijg werd geromantiseerd als een belangrijke gebeurtenis in de Belgische natievorming en vervolgens in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.                 

Streed de bevolking werkelijk 'Voor Outer en Heerd', voor godsdienstvrijheid, voor het Ancien Régime en tegen de moderne hervormingen of tegen de opgelegde dienstplicht ? Wat was het doel ? De Franse Republiek weg, maar wat dan ?  De arend van Oostenrijk, de Brabantse driekleur of de kleuren van Oranje ? Werd er 'Leve België' geroepen of 'Voor het oude Nederland ' ?

Historicus François Van Gehuchten gaat na waarom onze voorouders, voornamelijk boeren, plots krijgers werden. Daarbij zoemt hij ook in op de lokale gebeurtenissen.

De lezing over de "225ste verjaardag van de Boerenkrijg" vindt plaats in De Nok op 9 november om 20 uur.



Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 5,00
Standaard € 10,00

Info: mrlnvandewiele@gmail.com / 0486/899714

Labels: Geschiedenis & ErfgoedPolitiekLezing1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitNachten van de GeschiedenisEuropaBoerenkrijg