Over Bezoek Dieric Bouts tentoonstelling

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

26 okt
Leuven - Museum M

Bezoek Dieric Bouts tentoonstelling

Bezoek aan de Dieric Bouts tenstoonstelling in Museum - M

donderdag 26 oktober 2023 van 18:30 uur tot 20:00 uur

2023 is het jaar van Dirk/Dieric Bouts (Haarlem 1410-Leuven 1475). De stad Leuven en museum M konden dan ook niet anders dan een groots opgezette overzichtstentoonstelling op het getouw zetten, samen met een aantal festiviteiten op diverse plaatsen. Zijn bekendste werk, Het Laatste Avondmaal, wordt voor die gelegenheid uit zijn vertrouwde plek in de Sint-Pieterskerk gehaald en in zijn volle glorie dicht bij de vele bezoekers gebracht in het museum. Dieric Bouts is in een adem te noemen met kunstenaars als Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, ook bekend als Vlaamse Primitieven. De kunstschilder bracht het grootste deel van zijn leven door in Leuven, waar hij zijn beste panelen schilderde: rijke taferelen, krachtige portretten, bovenwereldse landschappen. In 1465 werd hij benoemd tot stadsschilder van Leuven, net op het moment dat de stad een gigantische stedelijke vernieuwing doormaakte en gloriedagen beleefde met haar nieuwe universiteit. Dat was de ideale context voor Bouts om zich te ontplooien als een echte kunstenaar tussen gotiek en renaissance.                                                                                                               Dieric Bouts was in de 15de-eeuwse maatschappij een “beeldenmaker” voor opdrachtgevers. Hij schilderde wat van hem werd verwacht en excelleerde daarin. Daarom wil museum M Bouts en ons confronteren met de beeldenmakers van onze tijd: sportfotografen, filmmakers, game-ontwikkelaars, vloggers … In M zullen ze zij aan zij staan met de oude meester. Dat geeft een totaal nieuwe kijk op Bouts’ werk van meer dan vijf eeuwen oud door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.     

Heb je interesse voor een bezoek aan deze tentoonstelling onder leiding van heel ervaren gidsen, stort dan 15 euro op rekening BE84 0011 6712 9359 van Davidsfonds Herent met vermelding ‘Dirk Bouts’. Heb je een museumpas, dan hoef je maar 5 euro te storten. De plaatsen zijn beperkt.

Kan je je een kwartiertje voor het begin van de rondleiding aanmelden bij de balie, zeker als je over een museumpas beschikt?    

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 15,00
Museum-pas houders € 5,00

Info: lut.rampelbergh@gmail.com

0478/643805

Labels: Kunst & CultuurBeeldende kunst1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitMiddeleeuwenBezoek met gidsSchilderkunst