De Raad van State, een van onze belangrijke instellingen, doet enorm veel. Ze geeft honderden adviezen op ontwerpen van wetten en decreten.
We lezen bv. in de pers dat de Raad van State de vernietiging vraagt van het ruimtelijk uitvoeringsplan van een Aldi-site, dat ze een zogenaamde “pestmaatregel” van de Vlaamse regering m.b.t. het recht op de huur van een sociale woning terugfluit of dat natuurverenigingen naar de Raad van State stappen tegen de aanleg van een Fluxisgasleiding. Maar ook dat een ambtenaar bij de Raad de benoeming aanvecht van een concurrent…
We lezen ook dat de Raad structureel overbelast is. Krijgt ze wel voldoende tijd om al die adviezen op tijd en grondig bestudeerd af te leveren? En wat hebben burger en parlement eraan?
Op 11 februari komen de eerste voorzitter Wilfried Van Vaerenbergh en de auditeur-generaal Luc Vermeire ons in mensentaal vertellen wat de rol, de werking en het belang van de Raad van State is. Is ze nog steeds in staat de belangen van de burger te beschermen tegen administratieve willekeur van de overheid en de deugdelijkheid en kwaliteit van de wetgeving te bewaken?
Raad van State is gevestigd in het Paleis van de markies van Assche in de Wetenschapsstraat in Brussel.
Toegang voor Davidsfondsleden: 8 euro / voor niet-leden: 15 euro / voor UitPasgebruikers: 2 euro / graag vooraf te storten op Davidsfondsrekening BE84 0011 6712 9359 met vermelding ‘Raad van State’.