Over ‘Music in the Cloud’

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 18 sep t/m 25 jun
    inVeltem

    Yoga

    Yoga lessen
  2. 15 okt
    inHERENT

    ‘Music in the Cloud’

    Over beiaarden en beiaardiers vroeger en nu
  3. 20 nov
    inLeuven

    Klassiek concert rond Prokofiev & Beethoven

    Concert gebracht door Frascati Symphonic met solist Karen Su
Toon alle activiteiten
15 okt
Herent - GC De Wildeman

‘Music in the Cloud’

Over beiaarden en beiaardiers vroeger en nu

dinsdag 15 oktober 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Vlaanderen heeft in vele kunstvormen topprestaties geleverd. Het meest oorspronkelijke cultuurproduct dat onze regio heeft voortgebracht is echter de beiaard.

Rond 1500 transformeerden vaklui in de vorstendommen Vlaanderen en Brabant torenklokken tot muziekinstrumenten. Daarmee creëerden ze het grootste muziekinstrument ter wereld. De beiaard is het product van financiële en culturele hoogconjunctuur in de Zuidelijke Nederlanden ten tijde van Keizer Karel.  Hij is het oudste muzikale massamedium in de geschiedenis en dus een verre voorloper van radio en Internet.

Ook al vindt men vandaag beiaarden in 30 landen, toch is de helft van alle instrumenten wereldwijd nog steeds geconcentreerd in het historische gebied van de Lage Landen. Door hun repertoire voortdurend te actualiseren slagen beiaardiers er in torenmuziek aan te passen aan de actualiteit van vandaag. De inspanningen van de Belgische beiaardiers om dit muzikale erfgoed te actualiseren werden in 2014 erkend door UNESCO.

 

Luc Rombouts (°1962) is universiteitsbeiaardier van Leuven, beiaardier van de Abdij van Park en stadsbeiaardier van Tienen. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells’ Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Mechelse beiaardschool doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.

Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. Luc promoveerde in 2016 aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

Deze lezing zal plaats vinden in G.C.De Wildeman – De Nok op dinsdag 15/10 om 20u00. Bijdrage voor leden is 8.00 € te storten op rekening van Davidsfonds-Herent  BE84 0011 6712 9359 (ter plaatse aan de kassa 10 €) en niet-leden 15.00 €.  Bijgewerkte informatie kan u altijd terug vinden op de lokale website voor Davidsfonds Herent : https://herent.davidsfonds.be/ . Na afloop van de lezing bieden we nog een drankje aan en kan er dan wat nagepraat worden.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 10,00
Leden-tarief voorverkoop € 8,00
Niet-leden tarief € 15,00

Fred Ceusters

0478/88.01.96

fred.ceusters@skynet.be

Foto : Andreas Dill

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMuziekLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitWereldCultuurregio Oost-Brabantmuzikale lezing