Over Toast Literair met stripkenner Jan Cumps

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 14 dec
  inHERENT

  ALLEMAAL BREL

  Met Brel zoals U hem nog nooit gehoord hebt
 2. 20 dec
  inWinksele

  A Christmas Cantate

  Kerstconcert uit Scandinavië
 3. 21 jan
  inHERENT

  TOAST LITERAIR

  Lezing Vanden Vos Reynaerde  
Toon alle activiteiten
22 jan
Herent - GC De Wildeman

Toast Literair met stripkenner Jan Cumps

Toast Literair & Junior Journalistwedstrijd

Lezing rond literatuur en strips gevolgd daar uitreiking prijzen van de Junior Journalistwedstrijd en een toost op het nieuwe jaar.

zondag 22 januari 2023 van 10:00 uur tot 13:00 uur

In zijn lezing LITERATUUR EN STRIPS. DE CANON VERBEELD zal spreker Jan Cumps een geïllustreerd overzicht geven van de manier waarop werken uit ‘de canon van de Vlaams-Nederlandse literatuur’ in strips worden verbeeld zoals Karel ende Elegast, De Kapellekensbaan van Boon, Het dwaallicht van Elsschot … om er maar enkele te noemen. Ook andere werken van de auteurs die in de canon worden vermeld komen aan bod. Tenslotte werden er ook werken van auteurs buiten de Nederlandse canon ‘verstript’, zoals Het achterhuis van Anne Frank.

Jan Cumps is een vurige verdediger van het stripverhaal als een volwaardige vorm van lectuur en zelfs literatuur. Na zijn lezing zal hij elk aanwezig gezin of individuele bezoeker een gratis exemplaar wegschenken van de strip ‘Een koffer vol hoop’ van schilder-striptekenaar Gilbert Declercq. Rond dat album werd in 2017 in het federaal parlement een tentoonstelling gehouden over het thema ‘migratie’.

Na de lezing stellen de drie laureaten van de Junior Journalistwedstrijd hun winnende opstel voor. Met het jaarthema ‘Trots in Vlaanderen en Brussel / Lokale helden’ gingen de 6de-klassers van enkele Herentse scholen op pad als journalist in spe om hun lokale held te interviewen of er een artikeltje over te schrijven.  

We sluiten af met een gezellige toost op het nieuwe jaar 2023!

Prijzen

Vrije inkom.

Info: mrlnvandewiele@gmail.com

016/23.17.93

Labels: LiteratuurLezing1 sessieActiviteitToast LiterairJunior JournalistOntmoeting met receptieVoorstelling (theater, literatuur, film,...)